Thursday, September 26, 2013

KUBUR BERNYAWA : BAB 7: Pertelagahan Antara Makwe dan Pakwe

“Bagaimana nenek tua tu boleh muncul secara tiba-tiba semalam? Siapa yang bertanggungjawab yang mewujudkan dia dan sekaligus membawa dia ke tempat kita?” Era Kasmiran melontarkan pertanyaan setelah perjalanan mereka jauh dari kawasan itu dan sesudah lama mereka membisu sejuta bahasa. Dia teringin benar hendak tahu, siapakah gerangan yang telah mengejutkan nenek tua itu?

Syed Dahuri menjeling pada Jhaznarul yang duduk di sebelahnya. Jelingan Syed Dahuri sudah jelas memberitahunya, baik kau cerita cepat. Jhaznarul yang seakan mengerti akan jelingan maut Syed Dahuri itu menarik nafas yang agak panjang sebelum mengeluarkan suara berliannya dari peti yang disimpan.

“Panjangnya nafas kau Jhaz? Ada apa-apa yang perlu kami tahu?” Zunika seakan mengerti akan aturan pernafasan yang sebegitu. Sudah pastilah angkara Jhaznarul yang membawa nenek tua itu pada mereka.

“Guys, aku nak minta maaf pada kau orang semua. Aku memang tak sengaja, okey?” Jhaznarul sudah memulakan mukadimah dalam sesi penceritaannya.

“Maksud habib apa?” Roman wajah Husnarisyam ternyata berubah.

“Maafkan habib, habibi. Aku mengaku aku ada merayau dalam hutan selepas kumpulan perempuan masuk tidur. Niat aku hanya satu, ingin menikmati keindahan alam semula jadi saja. Tak lebih dari tu. Tapi mana aku sangka, kaki aku tersepak batu. Dan batu tu pula batu nisan. Lepas itulah, timbul kubur sesat. Asap berkepul-kepul keluar, baru muncul nenek tua tu. Masa aku lari balik, nenek tua tu tak ikut pun. Tapi ....” Jhaznarul sengaja menggantungkan ayatnya sambil membetulkan aturan pernafasannya yang terasa berat tadi.

“Tapi apa?” Era Kasmiran kembali menyoal tegas.

“Aku rasa nenek tua tu ikut kumpulan Firdee.” Jhaznarul melafaskan dengan tenang.

“Kenapa nenek tua tu harus mengikut kumpulan Firdee?” semangat ingin tahu Era Kasmiran semakin meninggi. Pandangan mata gadis itu telah pun ditajamkan menjunam ke wajah Firdee Aqasha. 

Manakala Firdee Aqasha pula mengunci bibirnya. Dia tidak mahu pergelutan bicara bakal tercetus antaranya dengan Era Kasmiran kerana ternyata sah-sah dia yang bersalah di dalam hal ini.

“Sebab Firdee ajak yang lain untuk minta nombor ekor dari nenek tua tu. Dia kata nak cepat kaya,” tanpa rasa berdosa langsung Jhaznarul mengeluarkan fakta yang cukup membunuh. Selamba pula tu. Bengang sahaja kumpulan Firdee Aqasha. Namun suara kumpulan kaum Adam tetap dikunci dengan baik.

“What? Yang, kenapa minta yang bukan-bukan ni? Sekarang tengok, apa dah yang cetuskan? Puas hati yang sekarang? Tempiasnya terkena pada kita semua, tahu tak?” volum suara Era Kasmiran yang meninggi itu membuatkan kumpulan Firdee Aqasha menikus. Tidak berani untuk melantun sebarang suara. Apabila suara Era Kasmiran telah naik satu oktaf, itu memberi amaran, bahawa mereka patut menulikan telinga. Jika tidak, pasti akan meledak bom jangka yang tidak disangka-sangka.

“Memang tak salah tekaan Nisrin semalam. Memang kaulah puncanya, kan Firdee? Suka sangat buat benda-benda yang mengarut. Sekarang bukan faedahnya saja yang kita tak dapat, malahan bala pula yang menimpa. Apalah nak kaya cara macam tu. Tak berkat tahu tak?” Aziham pula menambahkan asam garam agar kesalahan yang telah dilakukan oleh Firdee Aqasha nampak jelas di mata semua. 


Sambungan: 
http://ilham.karangkraf.com/karya-detail.aspx?idk=1009&idc=7696

No comments: