Thursday, February 28, 2008

It's 28 February - It's My Day ... Happy Birthday 2 Me...

28 FEBRUARY datang lagi menjengah dirinya. Kini genaplah aku berusia 13 tahun. ? Teng ... teng ... teng ... biarlah aku nak rasa kembali muda. Keh keh keh . Setiap tahun pasti orang nak tahu apa wish aku. Hmm ... nak aku senaraikan ke? Aku senaraikan yang penting-penting dahlah ye. Hei ... suka hati aku ler ... It’s my Birthday. Let Birthday girl decided wish apa yang dia nak paparkan.

Impian telah pun menjadi kenyataan apabila novel kanak-kanak aku yang pertama akan diterbitkan oleh Buku Prima. Novel ni 100% cerita fantasi kanak-kanak. Ia tak sama seperti terbitan Karnadya kerana Karnadya menerbitkan cerita awal remaja tetapi Buku Prima memang kanak-kanak sekolah rendah. Jadi, kalau ada sesiapa yg membacanya, jangan ler kompelin lebih2 kerana plot yang aku gubah memang sedikit. Permintaan Buku Prima just 30-40ms, jadi fikirkanlah bagaimana plotnya. Harap-harap anda yang mempunyai anak kecil akan berpuas hati. Insya-Allah kalau tiada aral melintang, novel ini akan menemui anda pada pesta buku 2008.

Impian masih tinggal impian – hmm ... apa yang korang fikirkan tu ... mesti mengarutkan. Impian aku bukan seperti yg korang fikirkan tu. Tu pun salah satu impian yg tak menjadi tapi impian ni lebih besar iaitu aku ingin memonopoli industri skrip (drama, filem & seangkatan dengannya) serta lirik lagu. Tiada siapa yang ingin memberi aku peluang sebab itu aku kuburkan dulu impian ini memandangkan aku terlalu sibuk dengan novel-novel yang diminta oleh penerbit. Minta maaf kalau ada manuskrip aku belum sampai ke penerbitan mereka lagi.

Mudah-mudahan aku tidak akan ketandusan idea untuk menghasil lebih banyak cerita. Sama ada korang suka ataupun tidak, aku akan terus melangkah menongkah arus dalam bidang yang amat-amat aku cintai. Tiada siapa yang boleh menggoyahkan aku kini dengan kritikan mereka walaupun sepedas mana. Aku kini lebih bersedia berhadapan dengan kritikan anda. AWAS!

Mudah-mudahan aku sentiasa sihat agar idea yang aku hasilkan akan tampak bernas dan tidak terkeluar dari landasan mahupun logik. Kalau fantasi tu memang 100% tak logik. Nama pun fantasikan. Jadi, faham-fahamlah sendiri. Jangan sesedap rasa aje mengkritik aku. Kalau novel barat boleh, kenapa di Malaysia tidak boleh? Kalau novel barat korang boleh terima, kenapa novel tempatan korang tak boleh terima. Tak adil bagi kami penulis tempatan. Bayangkan anda ditempat kami, apa yang anda rasa. Fikir-fikirkanlah ...

Mudah-mudahan ... Hik hik hik akan ... hik hik hik ... fikirlah sendiri, malas aku nak jawab yang kelima ni. Aku pun tahu korang pun tahu apa yang aku nak sampaikan. Setiap tahun pasti tak kan miss. Kah kah kah ... Daaa ...

PENGHARGAAN DARI TEMAN-TEMAN :
VIA SMS

i. Akel Zaveri : Wish u many many happy returns of d day! Have a nice day. God bless u. – TQ FRENZ FOR CALLING ME ON MY BIRTHDAY.

ii. Alyn : Happy Birthday 2 you! Semoga panjang umur n dimurahkan rezeki.

iii. Ct : Salam kak, happy birthda semoga dpanjang usia n murah rezeki selalu untuk terus berkarya – TQ SIS. MUCH APPRECIATE.

iv. Tanne : Happy Birthday Pieces Girl! – Tanne U R Wonderful. 1st time terima wish dari member yg hanya nama saja aku kenali. Harap kita dapat jadi kawan rapat seperi i dengan Fishah, Bikash & Marwati U.

v. Rafishah : Happy Birthday. Moga murah rezewki dan tak kering idea. – TQ KERANA MENDOAKAN IDEA SAYA SENTIASA MELIMPAH.

vi. Sabariah : Hepi Bestday kat akak. Semoga panjang umur & dimurahkan rezeki. Amin.

vii. Alina Zaireen : Happy Birthday Eb. Semoga ceria-ceria selalu.

viii. Kharu Nisa : Happy Birthday yang ke ‘13’. Mudakan? – hehe kitakan muda selalu Nisa. Jangan tak tahu birthday kami sama tarikh. Unik kan?

ix. Not : Tepi-tepi kenderaan berat nak lalu nak hantar kontena ucapan khas buat mu : Selamat Hari Lahir.

x. Munira : Salam kak Eb, Selamat hari jado, semoga dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki selali.:-) Keep in touch always.

xi. Bikash Nur Idris : Abby, selamat hari jadi, semoga terus berbahagia & diberkati-Nya. May all ur wishes will be filled.

xii. Alyze : Hepi besday sis, bertambah setahun umur ko. Aku doakan agar panjang umur murah rezeki dan lebih penting agar dipermudahkan jodoh. Eh lagi satu hepi always ... terimala ciuman dari aku .. muwahh. – BINGKISAN CIUMAN KAU TELAH AKU TERIMA DARI KEJAUHAN DAN TERIMA KASIH KRN MENDOAKAN AKU AGAR CEPAT BERDUA. Hik hik hik.

xiii. Amira Syakila : Posto posto. Ada orang bagi bunga ni : die cakap selamat hari lahir. Semoga happy selalu.

xiv. Tengku Norlaila : Ku doa Allah menyinari duniamu & mengiringi setiap langkahmu ke arah jalan yang diredhai dan beri segala yangterbaik buatmu. Selamat Hari Lahir. – Terharu dengan ucapan ini. TQ kak Laila.

xv. Ara Suhara : Salam. Dengar I nyanyi ye ... Happy bpday 2 u (2x) Happy b’day 2 my dear Ebriza, happy b’day 2 uuuu ... mmm sedap tak? Hope your life will be more wonderful ... – TERHARU I MENERIMA NYANYIAN YG PALING SEDAP. TQ MY FRENZZ ...

xvi. Kak Mas : Picture Msg : Happy birthday. Semoga dimurahkan rezeki dan diredahinya. – SIS U MAKE ME CRY. Thanx so much.

xvii. Nor Shahida : Akum kak, epi BIRTHDAY ... SEMOGA BAHAGIA SLALU – TQ DEQDA.

xviii. Hana Afiza : Happy Birthday 2 u ... Happy Birthday 2 u ... Happy Birthday 2 Ebriza ... Happy Birthday 2 u. – TQ KAK HANA.

xix. Hasni : Happy 31th Birthday Kak – TQ BRO.

xx. Pu3 Ezza : Salam Kak Ebby Cayang. Happy birthday in advance buat akak. Hikhikhik. Esok birthday akak kan? Semoga panjang umur, murah rezeki serta berjaya di dunia dan akhirat. – SMS MU MEMBUAT KU RSA TERHARU.

xxi. Yaacob : Picture Msg : Happy Birthday, moga sihat, dipanjangkan usia dan cepat bertemu jodoh. – TQ WAK KERANA MENDOAKAN KEBAHAGIAAN SAYA.

xxii. Opah De : Hepi Besday Iza. Semoga Dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur &bahagia selalu. Mwaahh.

xxiii. E-Ma : Salam, Hepi Besday Kak Eby. Moga bertemu jodoh cepat2 dgn lelaki yg baik, murah rezeki & panjang umur. Hehehe – U R SUPERM E-MA. LUV U.

Animated Birthday Message :

Pu3ChempakaBiru : Cantik animated besday kad ko thru mms. TQ

Mummy : TQ MOM

Rowena (my 2nd sis): TQ SIS

Zuhair (My younger bro): TQ BRO

Amira Syakila (my cousin) : Thanx Sis. Love u.

Kak Ennie : Thanx for not forgetting my besday every year. Mwahh. Luv u.

PRESENT : Nak tahu ke apa yang aku dapat for this year ... Dorang tak nak aku dedahkan so biarlah rahsia ekk ... Sorry ... Tapi aku akan dedahkan nama dorang ekk


PU3ChempakaBiru : Bagaimana kau tahu apa yang aku mahu. Ini betul2 kembar sih. Aiseymen.

Opah De : Kirimanmu begitu bermakna. TQ

Ara Suhara (Nama ni jgn ambik. Aku dah reserve utk novel aku yg akan datang.): Dah pakai pun pemberian u. Cantik and i rasa terharu.

Shyda & Family: Thanx for craft.

Rowena : Thanx for those things.

Zuhair : Thanx for renovate my Myvi Car.

Mummy : Nak beli kamus Besta la ...

Hana Afiza : Apa saja yg kau beri pasti ku suka.

Kad :
Nurul Afeefa : Rakan baru ku. Thanx
Hana Afiza
Rowena

Wish Via Friendster :
Nurul Afeefa
Opah De
Ameera
Ieta
Nasharlina

Wish Via Blog (Multiply)
Datin Ella
Jijotisme
Koosem

SURPRISE GIFT :
Pu3ChempakaBiru telah bernyanyi pada aku ketika dia menelefon aku hari ni. Tak pernah ada orang menyanyi sebagaimana dia lakukan. Pertama kali aku menerima kejutan yang tidak ternilai. Sememangnya u make my day. TQ Sweetie. Luv U. (Bergenang air mata aku dalam ketawa).

5 comments:

Rasha_rz said...

Hai. Happy birthday adik. Tahniah. Semoga panjang umur dan murah rezeki. Semoga banyak lagi menghasilkan novel. Amin... Sama ada 13 atau 31 tahun usia kita tak penting.Dua2 pun punya keistimewaan tersendiri. Umur 13 thn, kita melangkah ke alam menengah dan usia 31 tahun kita berganjak lebih dewasa dan lebih matang.Bijak menilai baik dan buruk sesuatu hal.

dEW! said...

Salam Abby, setelah puas membaca panjang lebar impian n ucapan yg dihuraikan dgn begitu terperinci.. hehehe.. biarlah kak ds jadi org pertama tulis ucapan + doa di rumah baru ini.. ^v^

"Selamat berulangtahun buatmu, Abby! Ya Allah, semoga Abby dipanjangkan umur, dikurniakan kesihatan yg baik, dianugerahkan ilham yg mencurah-curah, ditemukan jodoh, dilimpahi rezeki yg banyak sekali! Amin Amin Amin..."

Anonymous said...

dia memang suka buat kejutan untuk orang yang dia sayang, tapi bukan kejutan terbaik untuk dia sendiri. Apa pun, Happy be lated Birthday to you. 'MG' beri apa??? Share with me coz I'm still thinking of her birthday present.-ImAn-

Mersik said...

Salamz ebriza - Hah, tak de oang ucap ikut blog ni.. biorlah pokcik start dulu kekekek..

Maap yer.. pokcik ni cam terlupa2 jek. Maklom la.. sejak2 memanjat tiang utk gantung bendera ni sempena pilihanraya ni.. kekeke

Apa2 pun.. sebagaimana yg kawan2 ucapkan, pokcik pun harap bior yg terbaiklah saja utk yg empunya diri. Walau segala dugaan yg melanda, biorlah berlalu dengan cepat supaya sinar mentari kan menyinari lagi.

Dan juga agar sentiasa, tabah dalam hidup seharian dan semoga apa yg dicita2kan akan tercapai.

Rajin berusaha tanpa putus asa dan terus berdoa. Mudah2an akan berjaya. Aminnn...

Aa.. dah abih ucap ni. Tak de makan2 ke ? hik hik

Ebriza Aminnudin said...

Kak Ila, Ucapan mu disetiap N3 pun ada. U make my day. TQ

Kak Dewi, ucapan mu begitu berharga sekali. TQ so much. Huhuhu ... (Sambil mengesay air mata terharu)

Iman, - MG awak berikan saya bantal love yg unik seunik dgn dirinya dan mafela mcam cikgu fatima dalam A Fantasia pakai tu ... Hmm, awak belilah sesuatu yg luar biasa padanya.

Mersik, TQ for the ucapan. TErharu sangat duhargai sebegini