Thursday, October 31, 2013

KUBUR BERNYAWA: BAB 11: KEMBALI KE KOLEJ


Sedar tidak sedar, cuti semester pertama sudah pun berakhir pada minggu itu. Kini para pelajar Kolej Imansyah telah kembali ke rumah sewa masing-masing sebelum memulakan pengajian mereka semula pada hari Isnin.
Riuh sungguh suara anak-anak bujang yang menginap di rumah yang disewakan kepada mereka. Ketika sesi mengemas bilik dan rumah juga, mulut masing-masing bagaikan murai tercabut ekor. Bermacam-macam cerita yang dilagukan sehingga bingit telinga jiran-jiran yang mendengar. Sebuah rumah mereka hanya menyewa berlima sahaja. Malas hendak membuka tawaran menyewa beramai-ramai kerana takut tiada keserasian. Lagipun, mereka sudah selesa ke mana sahaja berlima.
Apa yang uniknya tinggal menyewa di situ, buah hati masing-masing juga menginap di kawasan perumahan yang sama. Merekalah yang mengajak kaum Hawa untuk menemani mereka di kawasan perumahan itu. Rumah kaum Hawa pula hanya selang beberapa buah rumah dari rumah mereka. Bagus betul perancangan yang telah diaturkan oleh kaum Adam ini. Tidak mahu berenggang langsung dengan buah hati masing-masing. Rindu sangatlah konon kalau berjauhan. Itu semua alasan kaum Adam yang sentiasa ingin berdekatan di sisi kaum Hawa.
Sebagaimana kaum Adam, kaum Hawa juga hanya menyewa berlima sahaja. Mudah hendak bergerak di dalam kumpulan tanpa ada suara-suara sumbang yang akan menyengat halwa telinga mereka. Mereka bahagia dengan aturan perjalanan kehidupan mereka pada saat ini. Siapa yang sanggup berjauhan dengan pakwe sendiri beb. Kan?
“Alhamdulillah. Akhirnya selesai juga kita mengemas rumah, kan?” Syed Dahuri menarik nafas lega melihat rumah sewa mereka kini teratur dan kelihatan begitu sempurna sekali.
“Syukur. Lepas ni bolehlah berjimba-jimba pula. He he he,” Firdee Aqasha menyengih nakal.
“Haa, adalah agenda dia tu,” sampuk Khirulnizan pula.
“Sudah pastilah. Dah penat-penat mengemas siang hari, malam hari mestilah kita nak hiburan untuk melepaskan lelah. Takkan kau orang tak rindu kot. Kerat jari akulah.” Firdee Aqasha masih melencong akal fikirannya.
Mereka hanya menyengih kerana Firdee Aqasha memang bijak membaca fikiran teman-temannya itu. Pantas sahaja jari-jemari Firdee Aqasha menekan nama Era Kasmiran setelah dia mengeluarkan telefon genggamnya dari kocek seluar. Dia menanti seketika sebelum mendengar suara halus lemak merdu menjawab panggilannya di talian sana.
“Assalamualaikum sayang. Buat apa tu?” begitulah nada romantis Firdee Aqasha ketika menelefon Era Kasmiran. Memang dasar buaya tembaga. Tapi senakal-nakal Firdee Aqasha, dia tidak pernah sekali pun menduakan Era Kasmiran. Bagus juga lelaki ini, kan?
“Waalaikumussalam yang. Baru habis mengemaslah. Penat giler,” adu Era Kasmiran.
“Alah, kita orang kat sini pun sama juga situasinya. Haa, apa kata malam ni kita keluar makan nak?” kail Firdee Aqasha.
“Berdua ke?” sengaja mahu mengusik si buah hati. Awal-awal lagi Era Kasmiran sudah tahu, tidak mungkin Firdee Aqasha akan keluar berdua dengannya. Selalunya mereka sering berdating secara berjemaah iaitu dengan empat pasangan lagi. Jadi jumlah keseluruhannya, lima pasangan akan keluar bertemu janji sekaligus.
“Alah, macam tak biasa pula. Lima pasanganlah. Berdua saja mana syok. Tapi kalau dah nikah, berdua barulah syok. Kalau ramai-ramai, nanti kacau angin pula. Kan sayang?” cukup bermakna sekali nada ucapan Firdee Aqasha.
“Gatailah yang ni. Pukul berapa nak keluar malam nanti?” cepat-cepat Era Kasmiran menukar topik perbualan. Bukan boleh dilayan sangat, karang otak warna rasmi Digi pula akan muncul di minda Firdee Aqasha.
Firdee Aqasha ketawa sakan apabila Era Kasmiran menukar topik perbualan. Senak pula perut sesudah dapat menyakat si buah hati. “Macam biasalah, lepas Maghrib.”
“Okey. Nanti sayang bagi tahu mereka yang lain,” janji Era Kasmiran.
“Okey sayang. Jumpa nanti ya. I love you.”
I love you too, yang. Bye.”
Punat telefon genggam terus ditekan off. Mencebik sahaja teman-teman yang mendengar perbualan manja lagi miang Firdee Aqasha. Bermacam-macam ayat mereka mencemuh Firdee Aqasha tetapi jejaka yang berjiwa enteng itu hanya mengeraskan tubuh serta menulikan telinga. Lantaklah, buah hati dia, suka hati dialah hendak layan bagaimana pun. Kan?

No comments: