Thursday, December 12, 2013

KUBUR BERNYAWA: BAB 13 - SAKITNYA JIWA

“Alhamdulillah. Sampai juga kita di rumah dengan selamat. Syukur.” Zunika melafazkan rasa syukurnya pada Yang Maha Satu. Barulah rasa selamat tersemat di dalam diri masing-masing.

“Eh, kau orang nak ke mana tu?” Era Kasmiran pantas mengajukan soalan apabila dilihatnya kaum Adam sudah hendak masuk rumah.

“Nak baliklah. Berehat. Penat tadi masih melekat tau,” balas Firdee Aqasha.

“Oh, kau orang aje penat? Habis kami ni jalan dalam ais tadi? Ingat tak penat ke? Jom ke taman dulu. Ada hal sikit nak bincang.” Era Kasmiran telah membuat keputusan buat mereka semua. Antara mahu dengan tidak, terpaksalah mereka membuntuti langkah Era Kasmiran menuju ke taman permainan yang berada betul-betul di hadapan rumah sewa mereka. Rumah sewa mereka ini berbentuk bulatan mengelilingi taman permainan yang terbentang luas di hadapan mata. Unikkan?

“Apa yang sayang nak bincang sangat ni?” tanya Firdee Aqasha dengan rasa malas sekali. Rasa mengantuk sudah pun menyapa tubir mata masing-masing dan meminta mereka untuk terus melakukan aktiviti kuak lentang di atas katil sendiri.

Mata teman-teman yang lain juga terus melorong ke arah Era Kasmiran. Era Kasmiran menarik nafas panjang-panjang sebelum meluahkan sebarang kata. Hal ini akan membabitkan hati dan perasaan orang yang tersayang juga. Era Kasmiran memulakan lafaz bismillah di dalam hati serta menetas senyuman di pinggir bibir.

“Kau orang perasan tak? Setiap kali ada Jhaz dan Firdee, pasti nenek tua tu akan muncul di depan kita. Aku rasa kehadiran nenek tua tu ada kaitanlah dengan mereka berdua ni,” setelah mengumpul kekuatan begitu lama, barulah Era Kasmiran mempunyai keberanian untuk mengeluarkan fakta dan frasa.

“Aku memang dah lama perasan akan hal ni. Tapi aku malaslah nak cakap. Takut ada orang terasa hati pula,” sampuk Nisrinah dengan pantas tanpa sempat kaum Adam membuat pembelaan diri.

“Aku yakin, lepas ni pasti hidup kita akan diganggu oleh kehadiran nenek tua tu. Ini semua Firdee punya pasallah. Kenapa dia bawa nenek tua pada kita.” Zunika tidak melepaskan peluang untuk menuduh Firdee Aqasha yang punya angkara.

Sambungan Di: 
http://ilham.karangkraf.com/karya-detail.aspx?idk=1009&idc=8001

No comments: