Tuesday, December 29, 2009

Sembahyang Akhir Waktu

Rupa-rupanya ada cerita kalau kita lewatkan sembahyang kita yea. Jika berpuasa amalan kita direct terus padaNya.Tapi jika bersembahyang ada posmen pula untuk hantar amalan kita padaNya
------------------------------------------------
Kisahnya....
--------------
Setiap kita ada malaikat. Malaikat yang hantar amalan sembahyang kita pada Ilahi.. Untuk sampaikan amalan kita dia melalui tol-tol disetiap lapisan langit dimana setiap penjaga tol, kroni malaikat juga. Jika sembahyang di awal waktu, tolnya "free". Sekatan tol tiada. Tiada "jem". Malaikat terus sampaikan amalan pada Allah untuk dinilaikan. Tapi jika sembahyang di akhir waktu, tol free juga, tapi sekatannya?
-----------------------------------------
Di langit pertama, penjaga tol marahkan posmen kita, kenapa lewat poskan amalan kita. Merayu-rayu malaikat posmen kita minta diberi laluan tetapi penjaga langit pertama tidak heran. Dicampakkan amalan lewat sembahyang tadi ke bumi. Maka jatuh berderai, dikutip semula oleh malaikat posmen kita. Satu persatu dikutip sambil terus merayu untuk kelapisan langit ke-dua.
------------------------------
Dilangit kedua, samalah juga, membebel la malaikat kerana lewat hantar amalan.. Merayu lagi kawan kita tetapi tak dipedulikannya lalu dilemparkan amalan lewat sembahyang kita tadi. Jatuh berderai lagi, dikutip satu persatu amalan kita. Dirayu lagi untuk diserahkan amalan kita pada Tuhan.
--------------------
Dilangit ketiga, La.. kena basuh lagi malaikat posmen kita. Kenapa lewat hantar amalan tersebut. Tiada kompromi, terus dibaling amalan kita. Jatuh berderai amalan kita. Tak ade nilai dan tiada lagi dikutip dan dirayu lagi.
--------------------------------
Maka tak sampailah amalan kita kepada Allah..Seolah- olah kita tak sembahyang juga. Maka bersedialah kita menerima pembalasannya.
-------------------------------------------
Tak didunia, diakhirat, hilang duit, hati risau, tender ditolak, ujian bertimpa-​timpa.​ Ish. Tak berbaloi rasanya kita buat amalan tapi tak sampai. Dahlah tu takde nilai, kena azab lagi nanti.
---------------------------------------------
Ya Allah, ampunkan kami kerana lalai.
Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang.
Jadikan hati kami suka sembahyang di awal waktu.
Gawatkan hati kami selagi kami tak segerakan; biarlah kami gawat di dunia agar kami tidak gawat lagi dihari akhirat kelak.
Amin.

5 comments:

Mummy Hanan said...

Assalamualaikum Abby,

Hem, bukan nak komen tentang apa yg abby post kat sini tp nak bgtau awak yg saya dah baca BTR awak tu....
Komen saya sebgai pembaca ye: sya suka sangat ngan watak2 dlm mini novel awal tu...suka ngan dialog yg buat sya ketawa sorang2...nasib baik tadi hubby sya masih tidur kalau tak.....hahahaa... sya suka juga ngan jalan crta awak cuma saya kecewa sedikit kerana si pingu awak tak kawin ngan si tudung saji.... apalah nasibnya ye.... tp mungkin itu cara awak membuat cerita awak ye...apa pa pun...all the best...happy new year..terus berkarya dan saya tetap sokong awak....

Ebriza Aminnudin said...

Salam Mummy Hainan,

Terima kasih kerana menyokong saya. Akak, itu pembaharuan dalam BTR sbb ada yg komen novel melayu klise - hero mesti kawen ngan heroin akhirnya. So saya tukar sikit.

Ada mesej yg ingin disampaikan tu kak walaupun si pingu tak bersatu.

zeqzeq said...

asalamualaikummm,,
YA ampunnnnnnnnn

Hanny Esandra said...

btol ke entry ni kak??
ermm.. sy ni suke solat isyak tgh2 mlm.. lbh khusyuk sbb sunyi.. sy pernah tny beberapa org, ade yg kata elok melewatkn isyak.. takotnyerr.. ermmm...

safi_bakeri said...

salam ebriza, sya minta izin utk copy post nie di note facebook saya..buleh ke?sbb ianya amat memberi kesan & saya harap lebh ramai org akan sedar...