Tuesday, July 9, 2013

PEMAIN CINTA : BAB 1 :DENIM MAN VS RED SANDALBAB 1
“Sayang, I nak luruskan rambut. Boleh You temankan I?”  Farhani meliuk-lentokkan kepala dan tubuhnya ke badan sasa Hazery agar jejaka itu tidak akan menolak permintaannya.
“Boleh sayang. I pun nak gunting rambut. Dah panjang benar. Rimaslah.” Hazery tidak menolak sambil membetulkan jaket Denim yang dipakainya.
Farhani terus duduk di atas kerusi empuk yang disediakan oleh pihak salun. Manakala, kaki Hazery terkaku seketika di muka pintu salun itu. Matanya terpaku pada seorang gadis yang sedang mengkerintingkan rambutnya hanya separuh di bahagian bawah dan lurus di atas. Dalam diam hatinya berbicara tatkala mata bertaut pada seraut wajah gadis yang agak ayu di layar matanya.
 Hmmm, cantik juga gadis yang sedang mengkerinting separuh rambutnya tu. Alis matanya cukup lentik. Aku rasa dia tak pakai maskara pun. Tengoklah, bibirnya merah jambu semula jadi tanpa secalit gincu. Pewarna mata langsung tidak disapu. Inilah gadis natural beauty yang paling cantik pernah aku temui tapi ... Mata Hazery masih kukuh melekat pada batang tubuh serta raut wajah gadis itu. Dia menganalisa setiap sudut inci yang dimiliki gadis itu.
Spoil! Semua dah dah perfect tapi boleh dia pakai red sandal? Aduh! Memang spoil-lah. Kelakar pula aku tengok. Hazery ingin sahaja ketawa di dalam salun itu namun dia menahan diri agar tidak melakukan perkara pelik yang boleh menjatuhkan reputasi dirinya sendiri.
“Sayang. Kenapa you tercegat lagi di situ? Jomlah masuk. You-kan nak gunting rambut?” Farhani mematikan lamunan singkat Hazery.
“Ramai sangatlah sayang. You-kan nak luruskan rambut, you duduklah duduk. Gunting rambut kejap aje.” Hazery memberi helah agar perbuatannya sebentar tadi tidak terbau oleh Farhani.
“Okay. You ni selalu jaga kebajikan I dulu, kan? Ini yang buat I sayang sangat kat you. Thank you sayang.” Farhani melayangkan flying kiss buat Hazery. Gadis itu tidak peduli di mana mereka berada. Apa yang terlintas di fikirannya, itulah yang dilakukan.
Erk, Yark! Nak bersayang-sayang pun tengok tempatlah. Ini pakat main redah saja. Memualkan. Denim man yang bikin aku mahu muntah. Si gadis red sandal yang digelarkan oleh Hazery mula bersuara walaupun hanya bergema di dalam hati sahaja. Geli-geleman dia menyaksikan sketsa cinta di antara jejaka itu dengan teman wanitanya. Dia mula menayang wajah bagaikan hendak muntah darah. Sekali tengok bagaikan orang terkena renjatan elektrik pun ya juga.
Are you finish?” Jejaka mat salih yang menemani si gadis red sandal bertanya apabila rambutnya sudah siap digunting dan didandan oleh pekerja salun itu.
Yeah. I’m done. Let’s go?” Si gadis red sandal mengukir sejambak senyuman buat jejaka yang sudi membayar harga rambutnya. Bukan senang orang lelaki hendak keluarkan duit sebanyak itu semata-mata untuk gadis mereka. Kena yang kedekut, hmmm .... jalan.
Okay baby. I want to finished all my time today only with you.” Jejaka mat salih itu bersuara lagi sambil menayang wajah yang cukup tampan lagi memikat. Kononnya.
Apa? Nak habiskan masa dengan aku? Dia ingat aku ni spesis gadis jalanan yang boleh dia angkut sesuka hati dia ke? You can go to the hell. Si gadis red sandal itu masih mampu menayang senyuman yang cukup menggoda dengan dihiasi lesung pipit di kedua-dua belah pipinya. Hmmm, tidak menawan lagi? Jarang orang mempunyai lesung pipit di kedua-dua belah pipi.
Sure. Before that, I need go to the restroom first.” Keriangan yang dipamerkannya dapat menutupi segala yang bermain di dalam hatinya.
Me too. Let’s go.” Jejaka mat salih itu juga perlu ke tandas sebagaimana si gadis red sandal. Sudah lama agaknya dia menahan bahan buangan yang bertakung di dalam salun yang sejuk itu.  Si gadis red sandal hanya membuntuti langkah jejaka mat salih itu.
Hmm, boleh tahan. Bukan calang-calang pakwe dia. Mat salih lagi. Berkumandang kata-kata itu di dalam hati Hazery tatkala langkah si gadis red sandal berlalu dihadapannya. Bau haruman dari rambut si gadis red sandal itu merangsang naluri kelelakiannya tetapi apakan daya, dia tidak bersama-sama dengan gadis itu. Jika tidak, sudah lama diratahnya segala yang dimiliki oleh gadis itu. Hazery menggeleng-gelengkan kepalanya apabila dia hanya boleh bermimpi sahaja untuk memiliki si gadis red sandal itu.
Kenapa mata aku ni miang sangat nak tengok si red sandal tu? Walhal, Farhani lagi menggiurkan. Teruk betul cita rasa aku sekarang ni. Tapi, aku akui dia memiliki sesuatu yang sukar untuk aku nyatakan. Dan sesuatu itu tidak dimiliki oleh gadis-gadis yang aku dampingi. Namun, aku sendiri tak tahu apakah sesuatu itu. Pelikkan? Hazery bermain lagi dengan kata hatinya.
Entah kenapa, matanya masih tidak beralih dari melihat ke arah pintu tandas yang sememangnya terletak berhampiran dengan salun di sini. Dia amat berharap agar dapat melihat semula wajah si gadis red sandal walaupun hanya seketika sahaja. Teruk betul perangai Hazery.
Tiba-tiba bagaikan pucuk dicita ulam mendatang apabila matanya tertancap pada seraut wajah si gadis red sandal itu sekali lagi. Apakah patut dia mengucapkan syukur? Dia sendiri tidak tahu mahupun menggambarkan perasaannya di kala ini. Namun, dia amat suka sangat melihat gelagat si gadis red sandal yang agak selamba itu.
Si gadis red sandal itu terjenguk-jenguk di dalam tandas di mana adanya jejaka mat salih itu. Kemudian, perlahan-lahan dia melangkah ke belakang dan mula hendak melarikan diri. Namun, dia tidak dapat berbuat demikian apabila batang tubuhnya terlanggar seseorang. Molek sahaja dia berada di dalam dakapan seorang jejaka. Bulat mata si gadis red sandal apabila melihat jejaka yang terpeluk dirinya untuk menghalang dia dari terjatuh adalah Denim man.
Huh! Macamlah tak ada orang lain yang bisa selamatkan aku selain si Denim man ni. Tengok muka pun aku tahu, spesis kasanova ni. Dari aku terus berlama-lama di sini, baik aku cabut dulu. Getus hati kecil si gadis red sandal.
“Maaf. Saya tak sengaja. Pergi dulu. Selamat tinggal dan tak perlu jumpa lagi. Daa ...” terus dia melangkah pergi setelah melambai-lambai tangan ke arah si Denim man dan matanya ketika itu sempat lagi melirik ke arah tandas seakan-akan takut akan sesuatu.
Hazery tidak sempat bersuara, si gadis red sandal itu sudah lenyap dari terus berada di hadapan layar matanya. Cepat sungguh bagaikan lipas kudung. Huh! Namun, seketika kemudian, Hazery melihat si jejaka mat salih sedang menunggu si gadis red sandal itu keluar dari tandas. Setelah menanti agak lama, jejaka mat salih itu meminta tolong seorang pengunjung di dalam pasaraya, memanggil buah hatinya tetapi pengunjung itu memberitahu bahawa tiada sesiapa di dalam tandas pada ketika ini. Si jejaka mat salih itu tidak puas hati lalu dia sendiri masuk untuk mencari kepastiannya dan benarlah sebagaimana yang dikatakan oleh pengunjung itu bahawa tandas itu kosong. Si jejaka mat salih itu merungut-rungut dan setiap patah perkataan yang dirungut, sempat Hazery merakamkan di dalam telinganya. Barulah Hazery tahu bahawa si gadis red sandal itu telah mempermainkannya setelah dia membayar harga rambut gadis itu. Bertuah sungguh.
Si jejaka mat salih itu pasti ada niat lain dan si gadis red sandal itu lebih cekap menyelamatkan dirinya. Patutlah langkah gadis itu bagaikan berada di dalam kecemasan sahaja. Hazery ketawa sendirian memikirkan gelagat si gadis red sandal bersama dengan mangsanya.
“Hebat gadis ni. Licik sungguh. Spesis playgirl juga.” Hazery kembali masuk ke dalam salun untuk melunaskan hajat di hatinya ketika menemani Farhani untuk ke sini.

http://ilham.karangkraf.com/karya-detail.aspx?idk=271&idc=4116

No comments: